Vores kroppe er bygget til at løbe. På et eller andet tidspunkt i menneskets udviklingshistorie flyttede vi fra skovene ud i de afrikanske stepper. Det var for 3-4 millioner år siden. Og så skulle vi lære at løbe i en fart.
Det er først igennem de sidste par tusinde år, at vi ikke længere er nødt til at løbe for at overleve. Vores teknologi og sammenhold har placeret os helt i toppen af fødekæden.
Sjovt nok er vi den seneste tid blevet opmærksomme på at vi alligevel skal løbe. Ikke for at overleve, men for at holde os raske og fit, også når vi bliver ældre.
Hvor meget udstyr har jeg brug for?
Der findes stadig naturfolk der løber nøgne og barfodede igennem savannen, ligesom for millioner år siden. I 1960 vandt maratonlegenden Abebe Bikila fra Etiopien den olympiske guldmedalje I maraton. Han løb barfodet. Det var dog sidste gang en olympisk medalje blev vundet uden løbesko.
Realistisk set har du brug for en hel del ekstraudstyr til løb. Hvad og hvor meget kommer an på hvor seriøst du tager det. Er det kun til lidt motion i fritiden, kan du nok nøjes med et par fornuftige løbesko og løbetøj.
Udstyr til træning
Er du en seriøs løber har du nok også brug for diverse træningsredskaber. Du bliver ikke en god løber alene ved at løbe. Der skal trænes bestemte muskelgrupper og ikke kun benene. Du har måske brug for muskelvækst hvis du vil sprinte. Eller du skal træne udholdenhed hvis du er til langdistance. En romaskine for eksempel er en fantastisk redskab der kan træne stort set hele kroppen.
Løbetøj skal være let, som alt andet løbeudstyr også. De professionelle løbere bruger i dag funktionstøj der smiger sig til kroppen som en anden hud. Løber du kun indimellem til lidt motion, kan du også bruge noget løstsiddende tøj. Bare det ikke er tungt og hindrer bevægelsen.
Gode løbesko er et must
Selvom der ikke er noget i vejen med at løbe med bare fødder, så er det i praksis ikke særligt smart. Medmindre du kan løbe på græs eller i sand, må det kraftigt frarådes at løbe uden sko. Problemet er ikke så meget hvad underlaget gør med dine fodsåler. Problemet er hvad det gør med dine led og din rygsøjle.
Hver gang du sætter foden ned på jorden i løbeskridt, går der en chokbølge igennem din krop. Det er ikke kun din fulde vægt der lander på foden. Til vægten lægges der et kinetisk moment der kommer fra den fart du har på. Kombinationen af disse to faktorer mangedobler belastningen.
Græs og sand er stærkt absorberende, Dvs. underlaget tager en stor del af den energi der bliver frigivet og ellers rammer dine led for hvert skridt. Men når du løber på asfalt, grus, men også på en tartan bane, så er det en hel anden historie. Derfor er gode løbesko ikke et spørgsmål om mode, prestige, og pynt. De skal absorbere de chokbølger der ellers vil skade dine led.
Solbriller kan være livsvigtige
Ok, solbriller er seje og kan også være nyttige. Men livsvigtige?
Her er forklaringen: Når du møder trafik på dine løbeture, så er det vigtigt at du kan se rigtig godt. Du er også træt og det nedsætter din reaktionstid. Mange lytter til musik under løbeturen. Ørepropperne giver en god musikoplevelse, men de lukker også evt. lydsignaler ude. Det gør synssansen endnu vigtigere end ellers. Din opmærksomhed er muligvis heller ikke fokuseret på vejen og trafikken.
Trafik, det er ikke kun biler. Når du løber på skovveje kan du kollidere med cyklister, spadserende, hunde eller andre løbere. En kollision mellem to kroppe der bevæger sig med 12-15 km i timen kan faktisk være meget voldsom.
Og når du løber mod solen er det vigtigt at du giver dine øjne de bedste vilkår.
Find dine næste solbriller her.