En god søvn er mindst lige så vigtig som timerne I fitnesscenteret

0
3213
Søvn

Når vi gerne vil tabe os, bruger vi mange timer i fitnesscenteret, derhjemme på stuegulvet eller ude på landevejen. Vi træner, vi sveder, vi opbygger muskler og vi forbrænder fedt. Samtidig går vi måske mere op i hvad vi spiser, måske er vi på kur, eller måske prøver vi bare at leve en sundere livsstil hvor den mad vi får, opfylder de ting som kroppen behøver. Men vidste du at en god nats søvn, er mindst ligeså vigtigt for din krop, som den tid vi bruger i fitnesscenteret?

Hvad sker der når vi sover?

Når du sover, sker der en lang række gavnlige ting for din krop, og disse ting sker ikke på en gang, med gradvist i løbet af natten, og netop derfor er det vigtigt med en uforstyrret nat med god søvn, hvor din krop har tid til at gennemgå de forskellige faser.

Når du sover styrker du dit immunforsvar og dit nervesystem bliver repareret. Samtidig reguleres dit blodsukker og din appetit. Mens dette foregår, er din hjerne også i gang med at bearbejde de indtryk og oplevelser du har fået i løbet af dagen.

–       Først

Du starter ud med at glide ind i søvnen, gradvist. Det første der aftager er din bevidsthed, men du vil dog stadig nemt komme tilbage til bevidstheden ved den mindste forstyrrelse. Her i første stadie vil din hjerne gå fra uregelmæssig aktivitet, som den er når vi er vågne, til en regelmæssig rytme.

–       Næste trin

Nu vågner du ikke helt så let længere. Du har lukket mere af for omverdenen. Din kroptemperatur falder en smule og din vejrtrækning og hjerterytme bliver mere regelmæssig.

–       Den dybeste søvn

Nu er du kommet ind i den dybe søvn. Din vejrtrækning bliver langsommere, dine muskler slapper af og dit blodtryk falder yderligere. Samtidig udskiller din krop hormoner der er med til at udvikle og genopbygge både din krop og din hjerne. Netop derfor den dybe søvn så vigtig for dit helbred, det er også her dine muskler får en chance for at restituere efter en hård træning.

–       Mindre dyb, men stadig vigtig søvn

Du sover ikke helt så dybt nu, og din krop begynder langsomt at forberede sig på at vågne. Din puls og din vejrtrækning bliver igen mere uregelmæssig, men dine muskler slapper stadig 100% af. Det er i dette stadie at dine øjne vil bevæge sig meget under dine øjenlåg, hvilket du måske har set hos andre. Dette søvnstadie kaldes REM, hvilket står for rapid eye movements, og det er i denne fase at du begynder at drømme. Her opbygger du energi både til din krop og din psyke.

Hvad kan påvirke din nattesøvn negativt?

Der kan være mange forskellige grunde til at du ikke får den søvn du skal have.

–       Undgå kaffe efter kl. 17

Rigtig mange mennesker vil gerne starte morgenen ud med en kop kaffe, og drikker måske også kaffe i løbet af dagen. Men prøv at holde dig fra kaffen fra kl. 17.00. Kaffe vil nemlig gøre det sværere for dig at falde i søvn, og koffeinen er noget længere om at forlade din krop, end du måske lige regner med.

–       Lys

Dette gælder både lys udefra gadelygterne, lys fra en lampe i hjemmet, lys fra din mobil eller lys fra fjernsynet. Lyset går direkte ind og hæmmer produktionen af det stof der hedder melatonin som produceres i hjernen. Melatonin er med til at tilrettelægge vores døgnrytme og opretholde vores søvnbehøv. Det bliver derfor svært for os at falde i søvn, hvis hjernen ikke har ro til at producere melatonin. Det er derfor optimalt hvis du kan sove i et rum hvor det er helt mørkt. Det vil sige ingen mobiltelefon der lyser op i løbet af natten, og ingen fjernsyn at falde i søvn til. Det kan også være en god ide at købe et mørklægningsgardin, så du kan lukke alt lys ude.

–       Alkohol

Selvom det umiddelbart kan virke som om du har lettere ved at falde i søvn, når du har drukket alkohol, er dette altså en falsk tryghed. Alkohol går det måske lettere at falde i søvn, men det giver dig en dårligere søvn. Du kommer ikke rigtigt ind i de forskellige faser, og din krop har derfor ikke mulighed for at få gavn af de forskellige søvnstadier. Alkohol giver også større risiko for at få mareridt, og vågne op i løbet af natten.

De bedste søvnforhold – find en god madras og topmadras

Det er vigtigt, at du har en god seng at sove i. Dette gælder både madrassen og topmadrassen. Hvis du ikke ligger godt, har du større tendens til at vågne i løbet af natten, og du vil måske endda vågne op med en øm krop. Det bedste er en madras og en topmadras der former sig efter din krop. Den skal hverken være for blød eller for hård. Samtidig er det også vigtigt med en topmadras der lader din hud ånde, og som ikke gør at du sveder alt for meget i løbet af natten.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her