Rygning er konditionens største fjende

0
2680
Cigaretter nej tak

Det er ingen hemmelighed at rygning er skadeligt for dig. Det er blot sådan det er og sådan har det altid været. Og det ved alle i dag. Alligevel er der så mange, som ryger i dag. Enten fordi det hjælper dem på deres stres eller er de er blevet afhængige eller fordi de synes det er hyggeligt. Men det skal ikke handle om hvorfor folk ryger. Det skal handle om at du skal stoppe, hvis du samtidigt ønsker at dyrke kondition.

Hvor skadeligt er rygning egentligt?

Der er ikke behov for at remse alle bivirkninger, rygning kan have for din krop op her. Når man fokuserer på kondition, så er der ingen grund til at remse op hvordan rygning gør huden mindre elastisk og hurtigere giver dig rynker og slasket hår og hvordan huden bliver irritabel af at være i direkte kontakt med røgen.

Der er ingen grund til at nævne hvordan rygning bliver taget imod stres, men på samme tid også er med til at medføre stres, da rygning påvirker stres hormonet Cortisol. Der er heller ingen grund til at nævne hvordan rygning generelt giver dårligere ånde, da der kommer flere bakterier i munden, som til sidst kan lede til dårlige tænder og andre problemer. Der er ingen grund til at nævne disse ting i en sports artikel, da de ikke direkte påvirker din kondition.

Det er ligesom, at der heller ikke er nogen grund til at nævne hvordan ens immunforsvar bliver påvirket af rygning, så man oftere bliver forkølet og får influenza eller halsbetændelse. Det er lige så irrelevant at nævne hvordan blodet bevæger sig langsommere rundt i kroppen når man ryger, hvilket gør det svære for kroppen at hele sår. Man behøver heller ikke at nævne, at det er svære at få børn, hvis man ryger, da sædkvaliteten falder hos mænd og chancerne for at blive gravid for kvinde falder.

Til sidst kunne man også lade være med at nævne, hvordan sandsynligheden for at få kræft i hele kroppen stiger af at ryge, da kræft opstår når cellerne optager farlige stoffer, farlige stoffer, som man kan få fra cigaretter. Alt dette er ikke relevant at nævne i en sports artikel. Og dog alligevel. Hele formålet med at have en god kondition er at leve sundt. Hvis man ryger, så modslår det fuldkommen formålet med. Så kort og godt, hvis du vil leve sundt, så stop med at ryg. Alle ved det, alle siger det, alligevel kan det ikke blive sagt ofte nok.

Rygnings direkte påvirkning af konditionen

Men hvordan påvirker rygning så konditionen direkte? Til at starte med, kan man nævne at rygning direkte påvirker din konditon i den forstand, at ens muskler og organer ikke får nok med ilt, så derfor har de sværere ved at operere, hvilket leder til at det kan være sværere for eksempel at løbe. Man vil finde at ens muskler ikke er lige så hurtige til at reagere, som de burde være. Men der hvor man vil mærke det mest, vil være i lungerne.

Man har større sandsynlighed for at få lungekræft. Man kan få det som man kalder KOL eller det man i normalt hverdagssprog kalder rygerlunger. Generelt set er KOL når man ødelægger sine lunger, så de operere dårligere og man har svært ved at trække vejret og få luft. Og ikke nok med at man ødelægger sine lunger, som derfor gør det svære at få luft, så ødelægger man også sit luftrør. I luftrøret sidder der en masse fimrehår, så skal holde luftrøret rent, så det kan fungere optimalt.

Men hvis man ryger ødelægger man fimrehårene, så luftrøret får samlet en masse slim og skidt, som så skal hostes ud en gang imellem. Dette er hvorfor rygere hoster så meget. Til sidst så påvirker rygning også dit hjerte gevaldigt. Afhængig af hvor ofte man ryger om dagen, så er der større sandsynlighed for at får en hjertesygdom.

Mangler du motivation? Prøv et løbehjul

Men det kan være svært at komme i gang med at dyrke motion. Især hvis man er en ryger, som ikke ser det gode ved at holde din krop ren og sund. Det hele handler jo om motivation. Med den rette motivation, så kan man gøre alt. Så måske ser man det at dyrke motion som en kedelig pligt.

Det kan være derfor man ikke orker det. Så kan man finde en anden tilgang til det. For motion er nemlig super vigtigt. Måske handler det om at gøre motion til noget sjovt. Der findes nemlig mange forskellige måder at motion sjovt på. En af mulighederne kunne være at køre på et løbehjul. Det er noget som er nemt at lære, men svært at blive rigtig god til. Hvis man begynder at stå på det flere timer om dagen, så tæller det også som en god omgang motion. Så kom i gang!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her