Motion kan forebygge hårtab

0
1565
Mand løber på strand

Der er mange mænd, der kæmper med hårtab. For nogle sker det tidligere end andre, men for de fleste, kommer det til at ske på et tidspunkt. Hårtab kan medføre store psykiske gener, da man skal forholde sig til at se anderledes ud. Særligt hvis man er en af dem, der allerede begynder at tabe håret som 30-35 årig. Hvis du gerne vil være med til at forebygge hårtab, så læs med her. Desværre går det ofte hurtigt for nogle, og derfor kan skaden være sket. Få lavet en hårtransplantation, hvis du allerede har mistet store dele af dit hår.

Motion kan forebygge hårtab

Fysisk motion kan være med til at forebygge hårtab hos mænd. Det kan ikke stoppe hårtabet helt, men motion er meget vigtigt for håret. Når pulsen kommer op ifm. med motion iltes blodet, så vigtige komponenter for håret såsom ilt, vitaminer og næringsstoffer transporteres lettere rundt i kroppen. Motionen står ikke alene. De vigtige næringsstoffer kommer ind i kroppen i form af sund og varieret kost. Det er er derfor vigtigt, at man også spiser sundt, så motionen giver god effekt. Næringsstofferne fra den sunde kost bliver via motionen transporteret helt ud til hårcellerne. Derfor er både kost og motion essentielt for at forebygge hårtab.

Pas på med at overdrive

Overdreven motion kan fremme hårtab. Som det er med så meget andet, hvor man belaster kroppen for meget, så har det faktisk også betydning for hårtab. Når man f.eks. træner meget i form af at træne op til en ironman, maratonløb og andre former for elitesport, vil man ofte opleve i hvert fald midlertidigt hårtab. Håret har brug for sund og nærende kost, som ofte bliver nedprioriteret eller ændret i forbindelse med hår træning. Derudover påvirkes hårets vækst også af stress. Man kan miste håret, hvis man er for stresset i en periode. Ekstrem elitesport udsætter kroppen for en konstant stresset position i en længere periode. Det er derfor vigtigt i forbindelse med ønsket om at forebygge hårtab, at man ikke overdriver motionen.

Hvis det er for sent at forebygge

For nogle er det mere eller mindre genetisk bestemt, at man lider permanent hårtab. I disse tilfælde vil hverken motion, kost eller midler mod hårtab være tilstrækkelig. Det kan være svært psykisk for nogle, specielt hvis de taber håret i en meget ung alder. Heldigvis er det muligt at få lavet en hårtransplantation. Det kan være en vigtig behandling, som kan give nogle livsglæden tilbage igen. En hårtransplantation foregår ved, at man flytter hårsække fra det man kalder ‘safe zones’, som er steder, hvor der er meget hår, til et sted, hvor der ikke er hår f.eks. hvis man har måne. Hårsækkene bliver ved med at vokse, når de er placeret på de nye steder. Man bliver lokalbedøvet under hårtransplantationen, så for de fleste vil det ikke gøre ondt, men man kan opleve ubehag. Operationen er meget skånsom og tager mellem 6-8 timer. Det er lidt forskelligt, hvornår du kan se det endelige resultat da hårsækkene skal spire først. Du vil højst sandsynligt kunne se hårene spire omkring 12 uger efter operationen.